5.2.12

Σάσα Βούλγαρη • Δρακοϊστορίες

Για τρεις Κυριακές: 5, 12 και 19 Φεβρουρίου 2012
στο Ίδρυμα Κακογιάννη »»

Πρωτότυπη ιδέα - διασκευή κειμένων - αφήγηση - τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη Διάρκεια: 1 ώρα • Ηλικίες Κοινού: Από 5 ετών και άνω

Σάσα Βούλγαρη-

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
• Ο κυρ Λάζαρος τα βάνει με 40 Δράκους
Πετσί και κόκκαλο ο κυρ Λάζαρος, μα το λέει η «περδικούλα» του! Την πέτρα στύβει... δέντρα ξεριζώνει... ποταμούς στερεύει και εξολοθρεύει άγρια θεριά!!!
Μάθετε ένα από τα πιο γνωστά και ξεκαρδιστικά ελληνικά λαικά παραμύθια, σε μια σπάνια παραλλαγή!
• Της Δράκαινας η κόρη
Μια ελληνικότατη και ωραιότατη παραλλαγή της Ραπουνζέλ!!! Μια κόρη πανώρια, άσπρη σαν χιόνι, και με μάγουλα κόκκινα σαν αίμα, πως θα ξεγλυστρίσει από τη μάνα της τη Δράκαινα;

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
• Ο Ντομπρίνια και το φίδι
Ποιος είναι ο λεβέντης ο Ντομπρίνια; Γιατί ταξιδεύει στο Κορακόβουνο; Και πως θα γλυτώσει την όμορφη κυρά από το φοβερό Δρακόφιδο με τα εννιά κεφάλια;
Ένας πανέμορφος ρώσικος θρύλος σε έμμετρη μορφή μας μιλά για φοβερά μυστικά που κρύβονται μέσα σε σκοτεινές σπηλιές.
• Το χρυσό τόπι του Δράκου
Την ώρα που ο ήλιος γέρνει, ένας Δράκοντας παίζει με το χρυσό του τόπι, εικόνα θαυμαστή στου δειλινού το φως. Ποιός το χυσό του τόπι θέλει να κλέψει και γιατί; Μια πανάρχαια ιστορία από την Ασία μας απαντά.

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
• Αυγά Σμαραγδένια
Έχετε δε ποτέ σας δρακο-αυγά; Μήπως τα έχετα αγγίξει; Αλήθεια πως μοιάζουνε;
Ακούστε τι συνέβει κάποτε σε μια γριούλα, πολύ – πολύ παλιά, στην Κίνα.
• Του Δράκου ο Γιός
Στα δρακολημέρια ένα παλικάρι χάνει το δρόμο του μες το βαθύ σκοτάδι. Και μέσα στο Δρακόσπιτο – τρανό παλάτι! – συναντά το Δράκο, τον Μεγάλο!
Κι άλλα πολλά Δρακο-παραμύθια, με δράκους που κοιμούνται με τα μάτια ανοιχτά! Σσσσσς! Μην τους ξυπνήσουμε!!!

Η Σάσα Βούλγαρη είναι ψυχοπαιδαγωγός, με ειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα απασχόλησης παιδιών σε όλα τα εξελικτικά στάδια από την προσχολική ηλικία ως και το Λύκειο. Είναι γνωστή από την μακριά ενασχόλησή της με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης. Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο – αφήγησης, με διαρκή επαγγελματική παρουσία από το 1993 και με κοινό που την ακολουθεί στις αφηγήσεις της.
Με τη σταθερή της παρουσία και το σχεδιασμό διαθεματικών προγραμμάτων έχει καθιερώσει τις αφηγήσεις σε μουσειακούς χώρους.
Στις συνεργασίες της συγκαταλέγονται τα μουσεία: Λαικής Τέχνης, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, τα Ιδρύματα: Κακογιάννη, Κατακουζηνού, Μείζονος Ελληνισμού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Κολέγιο Αθηνών, τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος και πολλές πανεπιστημιακές και εκπαιδευτικές σχολές και πολιτιστικοί χώροι.
Το 1998 ήταν η πρώτη που αφηγήθηκε 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια σε σειρά, στην ΕΤ1.

Η Σάσα Βούλγαρη δεν αποστηθίζει το υλικό της ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο αφήγησης. Η βασική της μέριμνα είναι, όχι να εκσυγχρονίσει το παραδοσιακό υλικό, αλλά να το “αναβαπτίσει” σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, εμφυσώντας νέα πνοή στις παλιές ιστορίες, αλλά με σεβασμό και γνώση στη δομή και στον “κατα παράδοσιν” χαρακτήρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου