5.3.09

Κόκκινη κλωστή δεμένη... • Αφήγηση παραμυθιών από την Αγνή Στρουμπούλη στο Λουτρό των Αέρηδων

Γράφει η Σάντρα Βούλγαρη | Καθημερινή
(5 Μαρτίου 2009) »»
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ. Μια φορά κι έναν καιρό... Με την «Κοκκώνα» από την Τήνο, την «Ψαροκεφάλη» από τη Ζάκυνθο, την «Κόρη της Κυραθάλασσας» από την Κω, «Το γροσάκι» από τη Ρόδο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως τις 21 Μαρτίου στο Λουτρό των Αέρηδων η Αγνή Στρουμπούλη μαζί με την «μουσική της σύντροφο» Σοφία Κουμπλή αφηγείται ελληνικά λαϊκά παραμύθια. «Σ’ έναν χώρο γεμάτο μυστικά και ψίθυρους» όπως λέει και η ίδια. Παραμύθια σκιερά και φωτεινά. Παραμύθια που μαθαίνει απ’ έξω «τρώγοντάς τα απλήστως» αναζητώντας «μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας». Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά. Από τότε πορεύτηκε σε πολλά μονοπάτια: μοναξιάς, σπουδής, εργασίας, σχέσεων. Για τη «διείσδυσή» της στον ατμοσφαιρικό χώρο του Λουτρού μίλησε στην «Κ».


— Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των αφηγήσεων στο χώρο του Λουτρού;
— Το Λουτρό των Αέρηδων είναι ο ιδανικός χώρος για αφήγηση παραμυθιών γιατί από τη στιγμή που μπαίνεις μέσα, ο ίδιος ο χώρος αρχίζει να σου αφηγείται ιστορίες, με την περίεργη αρχιτεκτονική του, τα χρώματα, τα πλακάκια, τις εσωτερικές ξύλινες σκάλες, τις εσοχές, τις μαρμάρινες γούρνες, τα αναπάντεχα σκαλάκια που υπογραμμίζουν τα αλλεπάλληλα δωμάτια. Κι ακόμη η διαδοχική διείσδυση, ακολουθώντας μια κόκκινη κλωστή μέχρι το «θερμό των ανδρών» όπου αφηγούμαι το πέρασμα σε όλο και πιο μικρούς και ημιφωτισμένους χώρους, γίνεται για τους ανθρώπους που έρχονται, η πορεία προς μιαν ενδοχώρα όπου μένουν πίσω ο θόρυβος, η καθημερινότητα, ο χρόνος...
— Πώς μάθατε την τέχνη της αφήγησης;
— Όπως ένας τεχνίτης που μ’ ένα κοπίδι πολεμάει την πέτρα και σιγά σιγά γίνεται γλύπτης, έτσι έμαθα κι εγώ την τέχνη της αφήγησης.
— Υπάρχει διαφορά στον τρόπο αφήγησης όταν απευθύνεστε σε ενήλικες και σε παιδιά;
— Πρώτα πρώτα διαφέρει η επιλογή των παραμυθιών, αν απευθύνομαι σε παιδιά. Αλλά κι όταν κάποιο παραμύθι είναι ίδιο και λέγεται με τα ίδια ακριβώς λόγια, υπάρχει διαφορά. Ποια; Η αφήγηση γίνεται με ολόκληρο το σώμα που μπορεί να δώσει πάρα πολλές αποχρώσεις και διαστάσεις σ’ αυτό που λένε τα λόγια. Αλλωστε όλη η τέχνη του αφηγητή κι όλη η ηδονή του αποδέκτη του είναι αυτό το παιχνίδι των μηνυμάτων που εκπέμπεις με το σώμα σου (και η πονηριά ότι το κάνεις με τρομερή αφέλεια, ενώ είναι απόλυτα συνειδητό!). Με τα παιδιά λοιπόν, η συνενοχή έχει άλλη ποιότητα.
— Τι είναι ο αφηγητής κατά τη γνώμη σας;
— Είναι ένας τύπος που έχει κάνει πολλούς ποδαρόδρομους, έχει φάει παντοειδείς χυλόπιτες και βρίσκει μεγάλη χαρά ν’ ακούει και να λέει παραμύθια.
«Η Κοκκώνα», ερμηνεία Αγνή Στρουμπούλη, Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα, τηλ. 210 3244340). Έναρξη 9 μ.μ.

Hμερομηνία : 05-03-2009
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου