27.1.11

4η Έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου

    

4η Έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίουΤο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) διοργανώνουν,  με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού-εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι.

Περισσότερα »»

22.1.11

Η Μικρά Ασία δεν σταματά τα χωρατά στο πανηγύρι

Γράφει η Ελένη Σαραντίτη | «Βιβλιοθήκη», Ελευθεροτυπία,
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 »»

Νασρεντίν Χότζας Ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο Νασρεντίν Χότζας
Ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο
Σειρά: Λαϊκός Πολιτισμός της Ανατολής,
μτφρ.: από τα τουρκικά-διασκευή: Φαρούκ Τουντζάι,
απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Σκιαδαρέση,
φιλολογική επιμέλεια: Λουκία Στέφου,
εικόνες: Μάρια Μπαχά,
εκδόσεις Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού,
σ. 189, ευρώ 15

«Οι νεότεροι», διαβάζουμε στο σημείωμα των δημιουργών της έκδοσης, «να καταλάβουν πως υπάρχει κι ένα άλλο χιούμορ που, εκτός από διασκέδαση, προσφέρει και στοχασμό».

Δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή που τα επαρχιακά πρακτορεία Τύπου δεν σταματούσαν να πωλούν εκείνα τα υπέροχα φυλλάδια με τις ιστορίες του Νασρεντίν. Ανάρπαστα γίνονταν. Τιμή προσιτή, γλώσσα ενίοτε σκαμπρόζικη, εικόνες πολύχρωμες, ιστοριούλες σύντομες και απολύτως κατανοητές, με έναν κεντρικό ήρωα που προσομοίαζε με εμάς. Δεν είναι μακρινή η εποχή, βεβαίως, είναι όμως τόσο διαφορετική, και πώς να μιλήσεις τώρα πια στους νέους μας για τον ανατολίτη φιλόσοφο, τον προικισμένο με το μεγάλο προσόν της εγκαρτέρησης και της υπομονής, τον ετοιμόλογο, που η γλώσσα του «κόκαλα δεν είχε και κόκαλα τσάκιζε», αν έπρεπε να την αφήσει ελεύθερη. Αν και προτιμούσε να δείχνει απλοϊκός. Εάν φυσικά ήταν ένα μόνον πρόσωπο αυτός ο δημοφιλής ήρωας τόσων ανεκδότων, μύθων, παροιμιών ή απλώς ήταν η προσφορά και η σφραγίδα, το απόσταγμα δηλαδή της σοφίας και των εμπειριών ζωής κάθε λαού που κατοικούσε στην Καππαδοκία του 13ου αιώνα. Τούρκοι, Αρμένιοι, Ελληνες, Εβραίοι, ακόμη και ταξιδιώτες από χώρες μακρινές, εξωτικές, εμπορευόμενοι, στρατιωτικοί, εξερευνητές, άνθρωποι της περιπέτειας και κυνηγοί του αγνώστου ζούσαν την κοινή -τότε- καθημερινότητά τους. Αλλά η καθημερινότητα θέλει και τον λόγο, λαχταρά και τον μύθο, ζητεί και την ευθυμία ώς και την υπόσχεση της καλυτέρευσης. Και ποια η χαρά και η ανακούφιση όταν οι άνθρωποι, όποιο και αν είναι το γένος και η καταγωγή τους, διαπιστώνουν ότι όλοι -ή σχεδόν όλοι- τα ίδια έχουν να πουν και να ζήσουν και παρόμοιες μνήμες διαφυλάσσουν. Οπως λ.χ. έγινε με τις ιστορίες του Νασρεντίν.

20.1.11

«Παραμυθο-δρώμενα» σε 10 βιβλιοπωλεία της Αθήνας

Παραμυθο-δρώμεναΗ 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου αφηγείται παραμύθια, σε όλες τις γωνιές της πόλης Σάββατο 22 και Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011.

Μια σειρά από ξεχωριστά δρώμενα σε βιβλιοπωλεία της πόλης οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με αφορμή την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31 Ιανουαρίου, Helexpo-Μαρούσι). Το Σάββατο 22 και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, οι μικροί αναγνώστες απ’ όλο το Λεκανοπέδιο θα μπορούν να «ταξιδέψουν» στον φανταστικό κόσμο των βιβλίων μέσα από τα «Παραμυθο-δρώμενα».

Περισσότερα »»

Ομιλία Δ. Αβούρη: Η Αφήγηση παραμυθιών στην εκπαίδευση και νοσηλευτική διαδικασία

storytellerΤην Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, στις 18.00, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με πρωτοβουλία των σχολικών συμβούλων και της υπεύθυνης Αγωγής Υγείας παρουσιάζουν τον αφηγητή-συγγραφέα κ. Δημήτρη Αβούρη στην ομιλία του με θέμα «Η Αφήγηση παραμυθιών στην εκπαίδευση και νοσηλευτική διαδικασία».

Συνάντηση με την Αφήγηση και το Παραμύθι

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνουν εκδήλωση για την αφήγηση και το παραμύθι το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ώρες 10.00 με 14.30, στους χώρους του Μουσείου, Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα έχει γενικό τίτλο «Συνάντηση με την Αφήγηση και το Παραμύθι» και θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες : α) Ομιλίες-Συζήτηση β) Κύκλος αφηγήσεων.

Περισσότερα: e-mythos, Πύλη για την ελληνική γλώσσα.